Dit kunstenaarscollectief, ooit opgericht door Conny Lambrechts, bestaat op dit moment uit Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel en Gerard Franssen. Het collectief werkt al bijna twintig jaar in wisselende samenstelling vol passie en met humor aan diverse projecten waarvoor enig lef nodig is.
Meerdere kunstwerken hebben reeds blijvende waardering gekregen met een definitieve plaats in stad of streek. In 2003 kreeg Krot & Co de Sakko Cultuurprijs voor haar bijdrage aan de kunsten in West Brabant. In 2006 werd het ontwerp voor de nieuwe Bospoort een van de winnaars van het project “O” Attachments van het CBK West Brabant.
In 2008 won Krot & Co een Vakjury LekArt prijs met het project Stroombomen in het landschap. In 2010 werd de Bospoort gerealiseerd: een nieuwe kunstzinnige stadspoort voor Bergen op Zoom. Het gouden bladerdak van vier levensgrote stalen bomen overkoepelt de entree van de Bosstraat en vormt een natuurlijke poort naar de binnenstad. In 2020 wordt deze poort definitief geplaats in het Anton van Duinkerkenpark. Daarna kwamen de grote interactieve installaties zoals Making Time en Moveable Space. In 2017 en 2018 heeft Krot & Co een samenwerkingsproject uitgevoerd met deelnemers van de Stichting samenwerken (SSW) te Bergen op Zoom.
Om samen kunst te maken moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. ”Geen gemakkelijke opgave: kunstenaars zijn eigenzinnige mensen met een persoonlijke stijl. Er gaat dus bij elk creatieproces veel tijd zitten in onderlinge discussies. Steeds opnieuw moeten we elkaars emoties doorvoelen. En het eens zien te worden met elkaar.” Gaandeweg het proces vervagen de grenzen en weet niemand meer precies wie nu met welke inbreng kwam.
Deelname is niet vrijblijvend: iedereen doet mee en met hard werken en doorgaan bereikt Krot & Co een uniek resultaat. “Na ‘denken’ volgt bij ons altijd ook ‘doen’. Het resultaat is een doorwrocht kunstwerk van de groep, dat onze persoonlijke stempels draagt.” Door de combinatie van verschillende persoonlijkheden, ideeën en specialisaties ontstaat er iets wat groter en breder is dan de leden ooit los van elkaar hadden kunnen maken. “Binnen ons collectief hebben we ervaren dat het geheel inderdaad meer is dan de som der delen.”